Menu

Stop met gissen! Start met meten.    06 53984420

Thermografie | Energie besparen | Contact

Thermografische inspectie

- inzicht door warmte -

Thermische veterinaire toepassingen

De infrarode warmte die een dier via zijn lijf uitstraalt kan met een infraroodcamera worden "gezien". Aan de hand van de zichtbare warmtepatronen kan een ervaren dierenarts zien of de doorbloeding bij een bepaald dier normaal of abnormaal is. De doorbloeding kan verhoogd of verminderd zijn, hetgeen beiden op gezondheidsproblemen duidt.

Fysiologische beeldsystemen zijn een afgeleide van de stofwisselingsactiviteit. Voorafgaand aan fysieke probleem kan er een veranderd fysiologisch beeld te zien zijn Thermografie (of thermische beeldtechniek) wordt gezien als een fysiologische beeldtechniek omdat wijzigingen in de stofwisseling van een dier, bijvoorbeeld het opwarmen van een pijnlijke pees, zichtbaar zijn.

Door het meten van temperatuurverschillen kunnen dierenartsen vroeg de voortekenen van ontstekingen in gewrichten, pezen en weefsels van dieren constateren.

Thermografie bij paarden

Thermografie is een kwantitative beoordeling van temperaturen. De infraroodcamera meet de temperaturen automatisch en levert een thermisch beeld waarbij de verschillende temperaturen met verschillende kleuren worden weergegeven. Een warme plek duidt op ontsteking of toegenomen doorbloeding. Warme plekken zijn doorgaans zichtbaar in de huid direct boven een verwonding. Koude plekken wijzen op een verminderde doorbloeding en zijn gewoonlijk het gevolg van zwelling, trombose of littekenvorming.

Bij het gebruik van thermografiecamera's kunnen zogenaamde artefacten optreden, ervaring is essentieel voor een goede diagnose. Als er windsels, pleisters of smeersels op de benen zijn gebruikt, dan zal de temperatuur op deze plekken ook verhoogd zijn. Thermische symetrie is de regel - u vergelijkt het ene anatomische gebied met hetzelfde gebied aan de andere kant (d.w.z. buitenkant voorbeen met buitenkant voorbeen).

Spierblessure

Thermografie is een uiterst waardevol instrument bij het opsporen van spierblessures. Hiermee kan een ontstoken gebied in een spier of spiergroep worden gelokaliseerd. Het kan atrofie aantonen voordat dit klinisch kan worden vastgesteld. Atrofie is zichtbaar als een gebied waarin, vergeleken met de tegenovergelegen zijde, een consistent verminderde bloedcirculatie zichtbaar is.

Ontsteking

Thermografie kan worden gebruikt om te bepalen of er een ontsteking is een een gebied dat gevoelig is bij aanraking, of om een gebied te vinden met een verhoogde doorbloeding terwijl er geen specifieke pijn of signalen zijn (subklinische infectie). Bij de meeste paarden wordt kreupelheid door meerdere factoren veroorzaakt. Met thermografie kunnen de secondaire probleemgebieden worden opgespoord.

Ontstekingen in pezen en gewrichten kunnen wel twee weken voordat de klinische kreupelheid optreedt zichtbaar zijn.

Zenuwblessure

Zenuwbeschadiging als gevolg van direct trauma of secundair bij een andere verwonding of ziekte kan de doorbloeding hinderen en kan via thermografie zichtbaar worden gemaakt.

Preventieve geneeskunde

Thermografie kan ook worden gebruikt voor het beoordelen van het vaatstelsel en de doorbloeding naar weefsels voor en na fysieke inspanning.

Aankoopbeoordeling onderzoeken

Andere toepassing zijn aankoopbeoordelingsonderzoeken, zadelpasvorm, een trainingsmiddel om blessures te voorkomen, onderzoek voor races, controle van het genezingsproces van pezen na een blessure, etc. Er zijn duidelijk vele toepassingen voor dit contactloze, maar betrouwbare diagnoseinstrument.

Met thermografie ontstekingen in pezen en gewrichten constateren
Thermische veterinaire toepassingen
Thermische veterinaire toepassingen

Meer informatie?

Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact ons op, vraag een offerte aan of bel  06 53 98 4420.

Interessant om te lezen zijn de feiten en fabels over warmte, koude en isolatie.